Goda råd och förslag till att framgångsrikt sluta med napp

Vår nya bok “Namn och den magiska nappfen” har utformats med en önskan om att göra övergången till livet utan napp lättare – både för barnet och för er föräldrar. Den är skriven av psykologen och barnboksförfattaren Ina Victoria Haller.


Att sluta med napp är något de flesta föräldrar ”fasar” lite grann över, eftersom nappen länge har varit barnets trogna följeslagare. Därför kan det vara svårt att föreställa sig hur det kommer att gå att natta eller trösta barnet utan att kunna ta till nappen. Det är helt förståeligt eftersom barns nappsugande bidrar till trygghet och ro. Här följer därför några goda råd om hur man kan hantera själva sluta-med-napp-fasen, men det är viktigt att poängtera att det inte finns något ”rätt” sätt att göra det på. Barn är olika, alla är unika och sina egna och tack och lov för det. Jag hoppas att ni kommer att få användning för mina förslag och kunna skapa er egen plan. Ni känner ert barn bäst och ni är därför de som bäst vet vad som är rätt för just ert barn.


Goda råd och förslag till att framgångsrikt sluta med napp:

1. Välj rätt tillfälle

Det är individuellt när ett barn är redo att sluta använda napp, men en tumregel är att barnet bör sluta med napp runt tre års ålder, eftersom nappanvändning i denna ålder kan resultera i sneda tänder och eventuellt påverka barnets tal. Det är dock viktigt att barnet inte slutar med napp i samband med andra stora händelser i barnets liv, såsom potträning, förskolebyte eller familjeutökning eftersom nappen för många barn är det som ger trygghet i nya och okända situationer.


2. Förbered barnet

Små barn har inte samma tidsuppfattning som vuxna. Det är därför en bra idé att inte börja prata om det för tidigt. Denna bok kan användas som ingångsvinkel till att berätta för barnet, att nu har tiden kommit, och för att hjälpa barnet igenom processen. Läs gärna historien med barnet flera gånger och prata om den lilla nappfen/nappalven som hjälper barn.


3. Markera den stora händelsen

Markera händelsen med en liten ritual eller ceremoni och belöna barnet för att det lämnar ifrån sig napparna med en eventuell present eller hur ni nu brukar fira i er familj. Det är viktigt att det är barnet själv som hänger napparna på nappträdet, postar brevet till jultomten eller vad ni annars hittar på. På så sätt är barnet herre över situationen, vilket kan göra processen lättare för det.


4. Var uthållig

När det har sagts hejdå till napparna är det viktigt att stå fast i beslutet, oavsett hur ledset barnet blir. Det kan självklart finnas undantag, om det händer något i familjen som kan påverka barnet eller göra det otryggt.


5. Ha tålamod

Det är olika hur lång tillvänjningsperioden till livet utan napp är från barn till barn. Som förälder är det viktigt att ha tålamod, ta längre tid till nattningen och eventuellt introducera sluta-med-napp- projektet när det är semester, när hela familjen ofta har mer ork och energi.


6. Tröst

De flesta barn är ledsna de första nätterna när de ska sova utan napp. Som föräldrar är det viktigt att ni skapar trygghet för barnet på ett nytt sätt. Använd eventuellt en nalle eller liknande som ersättning för nappen. Kanske ett nytt gosedjur som kan fungera som tröstnalle. Ge om möjligt barnet ännu mer närhet vid nattningen.


Lycka till!

Ina Victoria Haller

Psykolog och barnboksförfattare
Tidigare på bloggen

23 May 2019

Skapa mer närvaro med en personlig barnbok

Min Bästa Bok gör personliga barnböcker för att vi vill att barnen ska känna igen sig i berättelsen. Barnet får läsa om sig själv i vardagliga situationer, men också i fantasifulla historier där barnet får åka ut på äventyr till exempelvis dinosauriernas värld och rymden.

9 May 2019

Stärk ditt barns relation till förskolan samt några goda råd

Att gå i förskola är stort, både för barnet och föräldrarna. Vi på Min Bästa Bok har samlat några goda råd samt gjort vår personliga barnbok “Namn” på förskolan till månadens bok i maj!