Stärk ditt barns relation till förskolan samt några goda råd

Att gå i förskola är stort, både för barnet och föräldrarna. Vi på Min Bästa Bok har samlat några goda råd samt gjort vår personliga barnbok “Namn” på förskolan till månadens bok i maj!Om månadens bok

En personlig barnbok som handlar om hur en dag på förskolan kan se ut. Barnet är huvudpersonen och för att boken ska bli ännu mer personlig väljer man dessutom vilka vuxna som ska vara med i boken, namnet på sin förskolelärare samt namnet på förskolan. Barnet får läsa om när de leker på lekplatsen, äter mat, sover middag, hämtning mm. I boken finns även frågor som gör barnet mer aktivt i läsningen och det bjuder in till en dialog med ditt barn. På så sätt kan barnets tankar och förväntningar vändas och kanske kommer det en spännande historia som barnet plötsligt vill berätta om!

Denna bok lämpar sig även till ensamstående föräldrar, familjer med två mammor, bonusföräldrar eller där föräldrarna inte bor tillsammans.

Som alltid kan man anpassa hud- och hårfärg på både barn och vuxna i boken.

“Namn på förskolan" är en personlig barnbok som kan läsas inför förskolestart eller när barnet redan går på förskolan. Från 2-5 år.
NÅGRA GODA RÅD

Namn i kläder och skor

Kom ihåg att märka barnets namn på alla kläder och skor. I en aktiv vardag med många barn kan saker lätt försvinna och det är en stor hjälp för personalen på förskolan. Märkningen kan göras med en vattenfast tuschpenna eller särskilda namnlappar som finns att köpa.

Skapa en dialog

Skapa en dialog med ditt barn om förväntningar och tankar. Här är vår personliga barnbok “Namn” börjar på förskolan en bra hjälp då den tar upp olika scenarion och ställer frågor till barnet. Om barnet inte är så gammalt kan man ta bilderna i boken till hjälp för att skapa en dialog.

Besök på förskolan

Besök förskolan innan barnet skolas in om det är möjligt. Det kan göra att det blir lättare vid inskolningen samt mindre överväldigande för både barnet och föräldern/föräldrarna.

“Jag vill inte till förskolan”

Sådana dagar kommer också, men ge inte upp. Försök att förstå vad barnet tänker och känner och bedöm hur stort problemet är. Är det bara just nu eller ett större problem som behöver tas upp med en vuxen på förskolan? Om ditt barn är lite äldre kan det hjälpa att bjuda hem några av barnen på förskolan så att ditt barn känner sig mer trygg när hen kommer till förskolan.

Ha gott om tid när du hämtar ditt barn

För att undgå stress hos barnet kan det vara bra att planera in lite extra tid vid hämtningen. Istället för att plötsligt slita barnet ur en lek eller aktivitet kan du sätta dig ned och hjälpa barnet med att lägga färdigt pärlplattan eller fråga barnet om teckningen som hen sitter med.

Var lugn!

Behåll lugnet och försök att vara avslappnad även om du själv kanske är lite nervös eller osäker. Barnet märker med detsamma om du tvivlar och ofta är det enklare om du är avslappnad och trygg inför inskolningen.

Vi på Min Bästa Bok önskar er en spännande och glädjefylld tid på förskolan där barnet får utveckla sig, bli mer självständigt och lära känna många nya vänner!


Tidigare på bloggen

13 Jun 2019

Goda råd och förslag till att framgångsrikt sluta med napp

Vår nya bok “Namn och den magiska nappfen” har utformats med en önskan om att göra övergången till livet utan napp lättare – både för barnet och för er föräldrar. Den är skriven av psykologen och barnboksförfattaren Ina Victoria Haller.

23 May 2019

Skapa mer närvaro med en personlig barnbok

Min Bästa Bok gör personliga barnböcker för att vi vill att barnen ska känna igen sig i berättelsen. Barnet får läsa om sig själv i vardagliga situationer, men också i fantasifulla historier där barnet får åka ut på äventyr till exempelvis dinosauriernas värld och rymden.